LOWRANCE FAQ

Här kan du få svar på alla dina frågor om Lowrance produkter eller hur man gör med olika ekolod. Om du inte hittar svaret i livesök här nedan så tveka inte utan skicka in din fråga till den allt växande databasen.

livesöklow

För att koppla samman dessa behöver man ett NMEA 2000 start-kit samt en Gateway från MotorGuide. Du strömsätter NMEA 2000 med medföljande strömsladd. Hds samt Xi5 strömsätt också via respektive strömsladd. Xi5 kommer i olika versioner 12V, 24V och 36v. Tänk på att NMEA 2000 får bara strömsättas med 12V.


Be the first person to like this faq.

Du kan använda 7500c Global Map i nätverket men inte kontrollera Motorguide motorn. NMEA2000 nätverket delar GPS information och liknande data. Du kan kolla på denna länk för att se hur du ansluter 7500c Global Map till NMEA-2000.
Mvh Naviguide Teamet


2 people found this faq useful.

Håll koll på Fiska Som-sidan framöver så kommer det komma flera olika typer av inställningar. Dock är det svårt att säga om vi kommer ha en som passar just din specifikationer. Du kan komma behöva ändra känslighet, färglinje osv för att optimera den till din givare och enhet för det vattnet du fiskar i.
Mvh Naviguide Teamet


Be the first person to like this faq.

Det är två olika sorters givare. HST-WSBL 106-72 är en dubbelfrekvensgivare (83/200 kHz) och LLS2 givaren (455/800 kHz) är dedikerad för Structure Scan.
Mvh Naviguide Teamet


Be the first person to like this faq.

Problemet med HDS7 Touch är svårt att förklara då den interna processorn hanterar flera processer samtidigt sömlöst. Waypointen som läggs in ska genast synas på sjökortet när den sparas. Det kan vara flera faktorer som spelar in, båttyp, placering av enheten (störningar på gps kompassen), sjökort som används m.m. Elite går inte att sammankoppla för dataöverföring då den saknar ethernetport och NMEA-2000.
Mvh Naviguide Teamet


Be the first person to like this faq.

Börja med att göra en mjukvaruuppdatering. Att ekolodet tappar bottendjupet kan påverkas av flera faktorer som t.ex. givarens placering, sitter det flera givare på båten med samma frekvens, förhållande till propeller m.m. Om du tappar signal på grunt vatten kan du behöva ställa ner känsligheten. Läs mer på denna länk.
Mvh Naviguide Teamet


Be the first person to like this faq.

Hej,
Du installerar den senaste uppdateringen som du hittar på denna länk.
Det räcker gott med ett SD kort på 1-2GB.
Mvh Naviguide Teamet


1 people found this faq useful.

Nej det fungerar tyvärr inte.


Be the first person to like this faq.

Hej, det bästa sättet att koppla samman dessa två enheter är genom ett NMEA 2000 nätverk. Du kan däremot inte dela skärmen t.ex. Det som kan delas mellan en Elite 7 & HDS 7 Touch är waypoints och annan extern data.

Det enklaste sättet att koppla samman för att dela kartbild och sonar är att ha två HDS skärmar samt en "Lowrance ETHEXT6YL nätverks kabel"


Be the first person to like this faq.

Du ska endast få en .upd fil som heter "HDS_Gen2-4.0-45.2.200-Standard-1.upd" när du packar upp uppdateringsfilen. Det är denna fil som ska föras över till ditt SD-kort.

Säkerställ att det är denna fil -> Uppdatering HDS Gen2. som du hämtar ner.


Be the first person to like this faq.

Skillnaden mellan 83 och 200khz är egentligen bara bredden på själva konan som givaren sänder ner. Detta gör att 83khz visar mest av botten och kan vara fördelaktigt vid t.ex. gösfiske bottenvertikalt.


4 people found this faq useful.

Detta svar ger den otroligt kunniga Erik Grimsöen:

Ja, det er viktig at LSS-giveren er riktig montert og i vater. Skal du bruke LSS-giveren montert på siden av båten, må den senkes så langt ned i vannet at den ikke skygges av båtens kjøl. Dette er grunnen til at flere av disse stativene har så lang vertikal arm, og en mulighet for å heve og senke armen, nettopp for å få giveren langt nok ned. Et annet alternativ er selvfølgelig å montere LSS-giveren på akterspeilet, og bare ha 2D-giveren på stativet. Da kan du ikke bruke Downscan som overlegg på 2D-bildet (avstanden mellom giverne blir for stor, så overlegget matcher ikke 2D og bildet blir uskarpt.) Men rent praktisk til å finne fisk fungerer det helt fint å ha LSS- og 2D-giveren langt fra hverandre. Jeg bruker den løsningen selv.


2 people found this faq useful.

Här nedan hittar ni en länk till förklaring och hjälp till uppdatering HDI och Chirp

 

http://www.lowrance.com/sv-SE/Software-Updates/Elite-40/


Be the first person to like this faq.

För att koppla ihop Point-1 med HDS-7 så krävs att du iallafall har NMEA2000 startkit. Återförsäljare hittar du här på sidan.


1 people found this faq useful.

Du kan utan problem koppla en Point-1 till ditt Lowrance HDS Gen3!


Be the first person to like this faq.

Såhär Svarar Erik Grimsöen:

Man kan ikke bruke sin gamle Elite 5 til IG, og du kan ikke bruke alle modeller med innspilling til IG. Feks har gamle enheter som LMS og LCX sonarlogg, men kartene fra IG vil ikke kunne brukes. Ja, du kan laste opp sonarloggen fra feks en LMS eller HDS Gen 1 og lage IG-kart med den, men kartet kan ikke brukes i de eldre modellene.


Be the first person to like this faq.

Du kan installera SonarHub module i båten ja. Om det är ingångar du inte använder så se till att dessa är skyddade med skyddshattar.


Be the first person to like this faq.

Här hittar du en länk som visar hur du uppdaterar SonarHub:

 

http://www.lowrance.com/Root/Lowrance-Documents/GB/How%20to%20Update%20SonarHub%20Software.pdf


Be the first person to like this faq.

Största storlek på SD kort du kan använda är 32gb

Här hittar du en länk till hur du uppdaterar ditt HDS Gen 2 ekolod:

 

http://www.lowrance.com/Global/Lowrance/Documents/Software/HDS-Gen2-Touch-updateinstructions.pdf


Be the first person to like this faq.

För att koppla in MotorGuide Xi5 till Lowrance HDS enheter krävs förutom MotorGuide gateway cable ett NMEA2000 nätverk!


Be the first person to like this faq.

..men om man starta GPS och kartorna så blir det endast Amerikas karta och ett frågetecken. Är det något fel jag gör eller ska jag gå tillbaka till Jula och kräva en med Svensk karta?

Om du inte har GPS mottagning så visas den position där lodet senast hade kontakt med satelliter. Detta bör ändra sig när du får mottagning. För att ha få svenska kartor så borde du gå till Insight Genesis och skapa dig ett konto där för att kunna ladda ner kostnadsfria kartor!

https://insightstore.navico.com/

 


Be the first person to like this faq.

...jag upplever ibland att om jag kommer från ex. 30m djup och går upp mot ett 10m grund så börjar det komma störningar i bilden. ibland diagonala streck och ibland fullt med prickar. hds7 gen.2 med xdcr givare. kan det bero på givaren som är till för hdi enheter? rätt givare är inställd i programvaran.

Tobias Fränstam svarar så här:

På ditt ekolod kan du välja mellan att låta känsligheten vara på "auto" eller "manuell". Att känna till skillnaden kring hur dessa inställningar fungerar är viktigt ifall du är intresserad av att få ut mycket information ur ditt ekolod.

Ekolodet i sig fungerar genom att skicka ljud igenom vattnet som sedan studsar mot det mål ljudet träffar (som fisk eller botten). Eftersom ljudsignalen från ekolodet blir svagare desto längre signalen färdas i vattnet så kräver detta att ekolodets känslighet justeras beroende på vilket djup man avser att mäta på. Ifall du fiskar på djupt vatten skall du använad en hög känslighet för att signalen som återvänder från botten är svagare jämfört med om du fiskar på grunt vatten. Om du använder automatisk känslighet så justerar enheten känsligheten automatiskt efter djupet.

Störningar i form av streck på skärmen uppkommer oftast ifall spänningskällan inte fungerar som den skall (defekt batteri, batteri sammankopplat med annan elektronisk utrustning med hög förbrukning) eller ifall givaren är skadad.

 

 


5 people found this faq useful.

Nej Du behöver inte göra om dina kartor!


2 people found this faq useful.

Här kan du se hur du byter fönster i din Lowrance Elite enhet! Jakob Svensson från Navico förklarar.

 


1 people found this faq useful.

Här kan du se hur du ändrar palette i din Lowrance Elite enhet! Jakob Svensson från Navico förklarar.


1 people found this faq useful.

Jakob Svensson från Navico förklarar här nedan hur du byter språk på din Lowrance elite HDI och Chirp enhet.

 

 

meny, menu, ställa in, språk


1 people found this faq useful.

Jakob Svensson från Navico förklarar här nedan hur du kommer åt menyerna på din Lowrance elite HDI och Chirp enhet.

 

 

meny, menu, ställa in


1 people found this faq useful.

På insight Genesis visas det i feet. På din enhet kommer det upp i meter!


5 people found this faq useful.

För närvarande är MotorGuide Xi5 inte kompatibel med Simrads produkter. Lowrance HDS gen 2 och HDS Touch GEN2 samt GEN3 är kompatible efter uppdatering 3.5.

 

mvh

NAVIGUIDE


1 people found this faq useful.

"Det finns många beskrivningar av hur man ställer in Lowrance-enheter för vertikalfiske men relativt för när det gäller grundinställningar till trolling. Jag fiskar ofta pelagiskt i sjöar där bottendjupet varierar mellan 10 och 30 m. Sjön innehåller betesfisk och det kan därför vara svårt att ställa in lodet så att man ser större fisk. Vad ska man välja för grundinställningar? Långsam trolling eller grunt vatten? Typ av palett? Känsligthet? Störningsfilter på/av? osv."

Detta svar ger Erik Grimsøen.

Det beror lite på vilken givare du och och vattenkvalitet. Om du använder HST-WSBL givaren med låst frekvens (den klassiska 83/200) kan det vara brukligt att använda "grunt vatten" på djup ner till 50-60 meter. Vilken palett du skall använda är en smaksak, personligt gillar jag blå-gul-röd, men i starkt solljus kan en med vit bakgrund vara lättare att se. På såpass grunt vatten använder jag auto-känslighet och justerar känsligheten efter vattenkvalitén. I vatten med mycket alger brukar en korrigering på -1 till -4 vara vara bra. Som utgångspunkt är det en fördel att slå av både störningsfilter och ytklutterfilter om givare och enhet är korrekt monterade. Ett exempel på det motsatta som är väldigt vanligt på mindre båtar är att givaren kan vara för högt placerad eller fel placerad. Då kan du få bättre resultat med ytklutterfilter på låg inställning. På detta sätt slipper du få störningar på de översta 0-3m på grund av luftbubblor från skrovet.

HDS_50_200_Oyern_30.11 (2)


6 people found this faq useful.

Du kan ladda upp dina loggade filer med en MAC. När du är inloggad på ditt Insight Genesis konto så har du en meny på höger sida. Där finns det ett val för WEB UPLOAD. klicka där.

Skärmavbild 2015-02-03 kl. 14.04.03Skärmavbild 2015-02-03 kl. 14.04.18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då öppnar sig ett nytt fönster där du kan ladda upp dina filer! Enkelt och lätt!

 

Mvh

NaviGuide

 

Insight Planner däremot finns bara för PC för tillfället!


3 people found this faq useful.

Hur fungerar Point-1? Hur ställer man in och hur uppdaterar man? Björn Tunmats visar i videon nedan.

Lowrance Point-1 är den idealiska positions- och kursenheten.  Point-1 ger extremt snabbt noggranna positions- och fartuppdateringar.  Till skillnad från andra positionsantenner ger Point-1 dig även noggrann kurs vid alla farter, som dessutom kan användas i radar-/plotterlager

Point-1 kan enkelt anslutas till skrämarna HDS Gen2, HDS Gen2 Touch och Elite-7 och vilket NMEA2000-nätverk som helst. Den är helt vattentät och kan monteras på mast eller panel, på vilken båt som helst.

kalibrera uppdatera antenn


2 people found this faq useful.

Du kan använda två eller fler ekolod samtidigt. Men om vattnet är såpass djupt att deras strålar eller koner möts så får du störningar. I grunt vatten kan detta funka om de sitter tillräckligt långt ifrån varandra. På de flesta av dagens lod har du möjlighet att välja frekvens. Genom att använda olika frekvenser på de olika loden slipper du störningar. Med HDS enheter eller enheter som har nätverksanslutning kan du istället dela data mellan dina ekolod. Det vill säga två enheter eller ekolod och en givare. Mer om detta hittar du under nätverk på FAQ.


5 people found this faq useful.

HDI står för Hybrid Dual Imaging™ (HDI)
Två prisbelönta tekniker tillsammans ger bästa möjliga sikt under båten. Broadband Sounder - ritar fiskarnas rörelser och följer ditt bete.
Downscan Imaging ger en lättolkad och tydlig bild av strukturer och
mål.


3 people found this faq useful.

Ett traditionellt ekolod skickar ut pulser endast med till exempel 200kHz frekvens, vilket ger en begränsad urskiljning av fiskar och andra objekt. Ett ekolod med CHIRP-teknologi skickar ut pulser (cykler) på flera frekvenser samtidigt! Fiskar och bottenstrukturer syns märkbart tydligare och det blir mindre störningar på skärmen. Förut har ekolod med CHIRP-teknik varit något för professionella fiskare, men nu låter Lowrance alla få del av dem! Se filmen nedan för att få mer information!


4 people found this faq useful.

Det är beroende på vad du har för givare. Den vanligaste givaren för insjöfiske är 83/200Khz.

Här kan du se en tabell som är baserad på olika vinklar på din kon och hur mycket de visar på 10 meters djup.

50khz = 35°

83khz = 60°

200khz =20°

djup


7 people found this faq useful.

För att använda ett Micro-SD kort från t.e.x en Elite enhet kan du använda dig utav en adapter. På detta sätt kan du använda din Navionics eller annan karta i andra ekolod.


1 people found this faq useful.

Om du behöver göra en reset på din enhet så hittar du hur man gör på den externa länken nedan.

LISTA ÖVER ENHETER HUR DU GÖR

sökord: starta om softreset soft reset hardreset hard


2 people found this faq useful.

Här ser du hur man kopplar in Lowrance Go-Free wifi modul.


3 people found this faq useful.

Här har du en film som visar hur man installerar/monterar en switch som låter dig byta givare eller lod.


4 people found this faq useful.


3 people found this faq useful.

Här nedan kan ni se en film som visar hur man ändrar storlek på de olika fönstren på en HDS touch enhet.

 

 


3 people found this faq useful.